Hírek

  • Személyi kölcsön fiatalon?

    Személyi kölcsön fiatalon?

    2022. FEBRUÁR 15.
    Ha valaki kifejezetten fiatalon venne fel személyi hitelt, akkor fel kell készülnie arra, hogy nem minden banknál számíthat pozitív elbírálásra, vagy ha kaphat is kölcsönt, a pénzintézet szabhat bizonyos feltételeket. Megnéztük, hogy mire lehet számítani.

    Sokan azt gondolják, hogy a 18. életkor betöltését követően – vagyis a nagykorúság elérésétől – bárki kaphat banki hitelt, feltéve persze, hogy megfelel az alapvető feltételeknek. Ilyen például az elegendő mértékű igazolt jövedelem megléte, vagy hogy legalább 3 hónapja dolgozzon a jelenlegi munkahelyén, ahol természetesen nem állhat próbaidő vagy éppen felmondás alatt.

    De meghiúsíthatja a hitelfelvételt az is, ha valaki szerepel a rossz adósokat nyilvántartó KHR adatbázisban, hiszen ki adna hitelt olyannak, aki egy vagy több korábbi adósságát nem tudta szerződés szerint teljesíteni.

    Ugyanakkor hiába felel meg valaki 18 évesen a hitelképességi feltételeknek, nem mindenütt fog személyi hitelt kapni, ugyanis a nagyobb hazai bankok közül csak három hitelez ilyen korban. A többiek 20-25 éves kortól fogadják be az igénylést, de olyannal is találkozhatunk, hogy 25 éves kor alatt adóstárs bevonására van szükség. Maga az életkor a felvehető hitel összegét egyébként nem befolyásolja, vagyis, ha valaki hitelképes, akkor a jövedelme alapján akár 10 millió forintot is kaphat.

    A fiatalok hitelhez jutási lehetőségét segíti az is, hogy ők 25 éves korig egyáltalán nem fizetnek személyi jövedelemadót, emiatt magasabb a bank felé igazolható nettó jövedelmük. 400 ezer forintos bruttó bér esetében például ez 60 ezer Ft plusz bevételt jelent, így nettó 266 ezer Ft helyett máris 326 ezer Ft lesz a nettó jövedelmük.

    Ez azért lényeges, mert az úgynevezett JTM-korlát (jövedelemarányos törlesztőrészlet-mutató) meghatározza, hogy adott nettó jövedelemmel legfeljebb mekkora hiteltörlesztő vállalható be. Eszerint egy személyi kölcsön esetében – valamint az ugyancsak fedezet nélküli Babaváró hitelnél – 500 ezer forint nettó jövedelem alatt 50%, míg félmillió forinttól 60% fordítható legfeljebb hiteltörlesztésre. A példánkban szereplő 266 ezer forint nettó jövedelem tehát 133 ezer Ft havi törlesztőt, míg a 326 ezer Ft jövedelem 163 ezer forintot bír el.

    Ezzel együtt pedig értelemszerűen nő a felvehető hitel maximuma is. Egy 22 éves hiteligénylő 266 ezer Ft nettó jövedelemmel – ha nem szerepel a KHR adatbázisban rossz adósként, nem áll próbaidő alatt, határozatlan munkaszerződéssel dolgozik már legalább 3 hónapja –

    • 3 éves futamidőre 4,3 millió Ft,
    • 5 éves futamidőre 6,7 millió Ft,
    • míg 7 évre 8,7 millió forintot tud most felvenni szabad felhasználásra.

    326 ezer Ft-os nettóval már más a helyzet, ekkora jövedelemmel

    • 3 évre 5,2 millió Ft,
    • 5 évre 8,2 millió Ft,
    • míg 10 éves futamidőre 10 millió Ft a felvehető hitel maximuma.

    A fiatalok számára azért jelent sok esetben megoldást a személyi kölcsön és a Babaváró hitel, mert ezek úgynevezett fedezet nélküli hitelek, vagyis ingatlanfedezet bevonása nélkül is felvehetők. A bank kizárólag az igazolt jövedelem alapján dönt az igénylésről.

    Fontos különbség ugyanakkor, hogy a Babavárót kizárólag házasok vehetik fel, illetve az állami támogatásnak számos más feltétele is van, amelyek közül, ha csak egyet is nem teljesít a pár, akkor komoly pénzügyi szankciókra számíthatnak. A személyi hiteleknél az egyetlen elvárás, hogy a szerződésben vállaltak szerint fizesd a hiteled, aminek kamata szinte minden esetben fix, így a havi törlesztőid a futamidő végéig változatlanok maradnak.

    Természetesen a személyi kölcsön és a Babaváró hitel akár kombinálható is – mint ahogy a Babaváró hitel és a lakáshitel is -, ám ilyenkor célszerű lehet olyan hitelszakértő segítségét kérni, aki jól ismeri a bankok hitelbírálati gyakorlatát, növelve a sikeres igénylés esélyét.

Ugrás az oldal tetejére