Hírek

 • Sosem látott mélységekbe zuhan a forint

  Sosem látott mélységekbe zuhan a forint

  2022. FEBRUÁR 15.
  A hét a forint árfolyamának jelentős esésével indult, egyetlen euróért 400 forintot kellett fizetni.

  A forint a hét első napján is jelentős gyengüléssel indult, egyetlen euróért közel 400 forintot kellett fizetni a ma reggeli órákban. Ez sajnos azt mutatja, hogy a múlt heti jelentős, 0,75 százalékpontos irányadó kamatlábemelés nem tudta a forint árfolyamesését érdemben megfékezni. (Az MNB egyhetes betéti kamata már 5,35% kamaton lett meghirdetve.)

  A régió többi országának devizája is esik, azonban a lengyel zlotyi és a cseh korona gyengülése jelentősen elmaradt a forint árfolyamának változásától. (A forint nagyságrendileg 3,4% százalékot gyengült az euróval szemben a ma reggeli órákban az utolsó záró árfolyamhoz képest. Ezzel szemben a lengyel és a cseh fizetőeszköz csak 0,8-1,6% körüli mértékben gyengült az euróval szemben.)

  Nehéz megjósolni, hogy mi várható: természetesen az orosz-ukrán háború gyors lezárása segíthetne a forint árfolyamának alakulásán is. Ehhez azonban szükséges lehet az is, hogy a bevezetett szankciók is megszűnjenek, vagy legalább érdemben csökkenjenek. Emiatt nem látható előre az, hogy a forint meddig gyengül tovább, egyáltalán folytatódni fog-e ez az őrült vesszőfutás az elkövetkező napokban, hetekben.

  Az biztos, hogy már a múlt héten is komoly haszonra tehetett szert az, aki  hétfőn eurót vett. Ez a nyereség pedig jelen állapot szerint még tovább emelkedik: 8 százalékkal ér többet annak az embernek a befektetése, aki az elmúlt hetet az euró vásárlásával kezdte.

Ugrás az oldal tetejére